Psychologen pleiten voor cameratoezicht in gezinswoningen, om vervaging van jeugdherinneringen te voorkomen. Patiënten die op consult komen, vertellen steeds vaker verhalen die maar half kloppen. Veel herinneringen zijn mooier of lelijker gemaakt, ook hebben mensen gebeurtenissen uit hun jeugd verdrongen, of zelfs geheel vergeten. Het gevolg is dat er vaak ten onrechte verwijten volgen (of uitblijven) aan het adres van vaders en moeders.
'Veel patiënten zijn onbetrouwbare vertellers', zegt psychologe Frieda Splitter uit Den Haag. 'Problemen van mensen komen vaak voort uit de eerste levensjaren. Maar hoe kunnen we op een goede manier over de jeugd praten, als mensen de feiten niet op een rij hebben?'
De psychologen vinden het niet meer van deze tijd om een analyse alleen maar te baseren op het geheugen en niet op feiten. 'Tegenwoordig hangen overal camera's: in winkelcentra, op snelwegen, in publieke gebouwen. Maar wat heb je over twintig jaar aan de wetenschap dat je op 10 mei 2016 om vier uur over de A4 bij Utrecht reed? De interactie in een gezin aan de eettafel, díe moeten we vastleggen', zegt Frieda Splitter.
De psychologen denken dat ze met een meer feitelijk onderbouwd verslag van de opvoeding, beter en nauwkeuriger kunnen analyseren en adviseren. Dat leidt uiteindelijk tot een maatschappij met meer gelukkige mensen. De moderniseringsslag van het psychologenwerk draagt ook bij aan het bestrijden van de werkloosheid; er is berekend dat cameratoezicht en de monitoring daarvan 35.000 banen oplevert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten