maandag, april 20, 2015

Verloren verhalen: de trams van Eduard H.

Dinsdag leest Frieda Splitter voor uit haar 'verloren verhalen'* in het Woordenrijk op DenHaagFM. Onder andere dit verhaal: de trams van Eduard H. Eerder stuurde Frieda het verhaal vergeefs op naar radioprogramma deTaalstaat.

De trams van Eduard H.

Na de begrafenis van zijn vrouw besloot Eduard H. zijn verzameling miniatuurtrams naar de woonkamer te verhuizen. Hij schonk het theeservies aan de overbuurvrouw, bracht de streekromans naar de kringloop en zette de porseleinen poppen op zolder. Vanaf nu waren het alleen trams die hem vanuit de vitrinekast aankeken.
De kerst die volgde had de mooiste van zijn leven kunnen worden. Van zijn vrouw mocht hij altijd alleen maar een miniatuurbaan onder de kerstboom aanleggen, maar nu hing heel de boom vol met blikken trams. Vanaf de keuken liep een spoorlijn langs de trapleuning naar de badkamer. Op het trammetje had hij een cadeau geplakt voor zijn dochter die op Eerste Kerstdag bij hem zou komen eten.
Totdat op kerstavond de bel ging; een trambel die de oude dingdong verving. Een politieagent. Die middag was de dochter van Eduard H. verongelukt. Geschept door een tram. Eduard H. besloot dat hij zijn verzameling diezelfde avond nog naar zolder zou verhuizen.

Andere verhalen die Frieda voorleest in het Woordenrijk:

*Verloren verhalen: ook wel genoemd 'vergeefse verhalen' of 'verhalen die het niet haalden bij schrijfwedstrijden'. Live voorgelezen vanuit de oudpapierbak dus!

2 opmerkingen:

Anja zei

'Live vanuit de oudpapierbak?' Lekker boeiend!

annemarie zei

Ik lees liever winnende verhalen. Dus: dat ze éérst zijn gepublieerd in een boek, en dán een prijs winnen. Frieda heeft een lange, lange weg te gaan!