vrijdag, augustus 08, 2014

Vervelende vogels

Prinses Beatrix woont niet meer in Den Haag. Maar haar pauwen bij paleis Huis ten Bosch laten nog elke dag van zich horen. Waarom verhuizen zij niet mee naar Drakensteyn? Is Beatrix de vogels vergeten?
Ach, pauwen zijn vervelende vogels. Als Frieda Splitter prinses zou zijn, dan had ze de beesten al lang aan een dierentuin gegeven, of als staatsgeschenk naar een Aziatische vorst gezonden. Want door de pauwen is het nooit echt stil in het Haagse Bos. Trouwens, de merels maken daar ook enorm veel lawaai. Zij ritselen tussen de gevallen bladeren alsof zij muizen zijn. Frieda baalt ook van de specht, die uren kan zitten tikken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meeuwen! Soms zijn meeuwen niet eens te onderscheiden van de buizerd, met hun miauwerige klaagzang.
Toch bestaat de stilzwijgende afspraak dat vogelgekwater bij de stilte hoort. Auto's, motoren en gillende kinderen gelden als notoire stilteverstoorders. Maar de vogels, daar hoor je niemand over. Al moet ik (herstel: Frieda Splitter) zeggen dat Adriaan Morriën deze discrepantie in zijn gedicht 'avond in een tuin' heel mooi verwoordt:
In de tuin wordt het donker.
Een grote stilte omvat alle geluiden.
Vogels proberen verwoed haar te verbreken.

3 opmerkingen:

Anna zei

Uit dit verhaal blijkt dat we echt heel blij mogen zijn dat Frieda Splitter geen vorstin is. De vogels van Nederland verdienen beter!

Ernst Jan zei

Is e mevrouw in het pauwenpak Frieda Splitter?

Frieda Splitter zelf zei

Nee, dat ben ik niet. Maar ik zou best zulke veren willen hebben.