maandag, augustus 04, 2014

Menschentrichter

Met de feestelijke opening van haar fietsslot, geeft Frieda Splitter elke ochtend het startsein van de massale mensenstroom naar het station. In haar verlaten straat verschijnen dan twee en soms ook drie buurmannen, die groeten, en zich vervolgens eveneens naar de trein begeven. Op het plein verderop komen een minuut later zo'n vijf mensen aangelopen om samen op de tram te wachten. Bij het stoplicht ter hoogte van de Bernadettestraat sluiten een stuk of tien andere fietsers aan. Hoe dichter het station nadert, hoe dikker de stroom mensen.
De Duitse dichter Kurt Tucholsky spreekt van ein Menschentrichter waardoor de anonieme massa zich naar de treinen perst. In het gedicht Augen in der Grossstadt beschrijft hij hoe plotseling, in een flard van een seconde, tussen de miljoenen gezichten die passeren, een ontmoeting plaatsvindt: Zwei Fremde Augen, ein kurzer Blick, / die Braue, Pupillen, die Lider - / Was war das? Vielleicht dein Lebensglück... / vorbei, verweht, nie wieder.
Frieda noemt Tucholsky weleens de Toon Hermans van de Duitse literatuur. Maar of ze hem daarmee recht doet? Bij dit gedicht is een vergelijking met Piet Paaltjens beter op zijn plaats. Die had dezelfde gedachte in zijn gedicht Aan Rika. Vanuit zijn rijdende trein ziet hij in een passerend toestel een meisje dat hij Rika noemt: De kennismaking kon niet korter zijn. / En toch, zij duurde lang genoeg om mij, / het eindloos levenspad met fletse lach te doen vervolgen
Frieda heeft trouwens nooit ontmoetingen met mensen in tegemoetkomende treinen. Want in de trein leest zij altijd de kranten via Blendle.

7 opmerkingen:

evelien zei

Piet Paaltjens is ook een soort Toon Hermans.

emf zei

Niet!!

emf zei

Leuk stuk! Wel jammer dat Frieda kranten leest ipv mensen in tegemoetkomende treinen ontmoet (dat laatste is veel leuker).

Evelien zei

Toon Hermans heeft ook mooie dingen gezegd over treinen, trouwens:
''Ik ben een trein zonder spoor
Een renpaard zonder jockey
Ik ben een koppie zonder oor''

Anoniem zei

Kent Frieda soms dit blog:
http://stomtoevalligerwijs.blogspot.nl/2013/07/een-lief-oogje-in-de-grote-stad.html

frieda splitter zelf zei

Shit, wat een goed verhaal op dit blog. Aiaiai. Toevallig.

Meneer Jansen zei


Heeft Frieda toevallig een Prada-tasje dat ze ´s ochtends groet?

http://www.ns.nl/over-ns/nieuwscentrum/nieuwsberichten/2012/9/ns-blaast-hartkloppingen-nieuw-leven-in.html