maandag, juli 14, 2014

Bomen die afwijken zijn bedriegers

'Ik ben geen schijnbeuk,
ik ben een échte beuk!'
Je hebt normale bomen en je hebt bomen die afwijken. De enorme boom bijvoorbeeld achter het huis van Frieda; dat is geen echte beuk, dat is een schijnbeuk. En die grote evergreen in het park met die vruchten die op pruimen lijken; dat is geen normale taxus, nee, dat is een schijntaxus. De boom daarentegen die met al zijn armen op het veldje bij het paleis naar links, rechts en naar boven reikt, dat is een gewone vleugelnoot. Die boom is de norm, net als de gewone vlier, de gewone zilverspar en de gewone plataan.
Waarom worden alle bomen die maar een beetje afwijken weggezet als schijnbomen, als bedriegers, als 'ze-doen-maar-alsof-bomen'? Misschien wordt het tijd dat de bomen in verzet komen tegen deze discriminatoire toestand. Want elke boom is echt! Wie heeft de bomen toch zo snoeihard ingedeeld in rigide klassen? Vast dezelfde man die met het etiket ‘onkruid’ zo ontzettend veel leuke kruiden voor altijd heeft afgedaan als ongewenst.

3 opmerkingen:

Michiel zei

Eindelijk eens iemand die het opneemt voor de schijnbomen!

Michiel zei

Herstel: goed dat je het opneemt voor de bomen die ten onrechte worden afgedaan als schijn. Want elke boom is echt! Geen enkele boom is schijn.

ERika zei

Sein und Schein-bäume