zaterdag, juli 25, 2015

Het hardnekkige verlangen van Frieda Splitter

Frieda heeft twee neuzen. Dat is de reden waarom zij zo weinig wordt geretweet. Zo populair de mensen met een knolneus, sproetneus, zaagneus, hamerneus en priemneus zijn, zo eenzaam is Frieda Splitter. Terwijl haar neuzen toch perfect gevormd zijn. Net als haar prachtige ogen en speelse lokken. Verder is ze slim, vrolijk en vindt ze 'net als Goethe alles interessant'.
Waarom moeten oren, ogen en ook neusgaten dubbel zijn en worden mensen met twee neuzen buitengesloten? Al die starende blikken in de tram. Frieda waardeert belangstelling, maar ze haat bezichtiging. Ze wordt er zo moe van om steeds weer uit te leggen dat twee neuzen het leven een stuk beter maken. Ga maar na: Frieda is nooit verkouden en heeft het reukvermogen van een jachthond. 
Frieda heeft geen minnaar. Enfin, je kunt dat allemaal nalezen in het mooie verhaal Het hardnekkige verlangen van Belcampo*. De hoofdpersoon heet weliswaar niet Frieda, maar wat hierboven beschreven staat, komt precies overeen met de eenzame dubbelbeneuste protagoniste, die hevig verlangt naar een man en een gezin. Wetenschap, religie en kunst staan machteloos in het beantwoorden van de vraag waarom Belcampo's Frieda-variant mislukt is in de liefde. 'Je valt buiten het scheppingsplan', zegt de theoloog. 'Je bent een mutatie, een nieuwe menssoort', jubelt de bioloog. Uiteindelijk is het een schrijver, wellicht ook een beetje een zonderling met een gevoel voor absurdisme, die het binasale meisje in zijn armen sluit.  
Kortom: een retweet van Frieda Splitter is een triomf van het unieke!

* Uit de verhalenbundel Liefde's verbijstering

4 opmerkingen:

Anne-Jo zei

Aha, dus Frieda Splitter is een personage van Belcampo!

Anoniem zei

Nou, de foto van Frieda op Twitter is van de omslag van een verhalenbundel van Belcampo. En in dit verhaaltje heeft Frieda inderdaad twee neuzen.
Maar in werkelijkheid is de naam Frieda Splitter afkomstig uit een boek van Unica Zürn. En over het algemeen heeft zij 1 neus.

Anne-Jo zei

JaJa (vaag)

victor zei

Zaagneus?????