maandag, april 27, 2015

Tram fataal

Als klein meisje wist Frieda Splitter al dat zij om het leven zou komen door een tram. Over de volgende personen sprak zij vaak tijdens het avondeten, tot groot ongenoegen van de andere Splitters:

  • Frida Kahlo overleefde in 1925 een aanrijding met een tram. Maar de klap die de bus waarin zij als 18-jarige zat maakte, was desastreus. Een stuk leuning doorkliefde haar; van haar zij tot aan haar vagina. Veel ledematen waren gebroken of verbrijzeld: maandenlang moest ze revalideren. En dan later óók nog die man die vreemdging, en die miskraam, enfin: een hoop ellende.
  • Dokter Zhivago, die Frieda trouwens alleen kent uit de film met Omar Sharif, dus niet uit het boek van Boris Pasternak, krijgt zo'n beetje een beroerte als hij in de tram zit. Buiten loopt zijn grote liefde Lara die hij jaren niet gezien heeft (zeer dramatische liefde, niet samen te vatten in 1 bullet). Zhivago wurmt zich uit de overvolle tram naar buiten. Hij rent Lara achterna, maar krijgt een hartaanval. Zij ziet hem niet en loopt de hoek om. Ook de tram rijdt verder.
  • Dat Robert Walser stierf tijdens een eenzame wandeling in de sneeuw, is bekend. Maar waarom maakte de Zwitserse schrijver de wandeling alleen? Zijn trouwe wandelvriend en uitgever Carl Seelig moest het op die bewuste kerstdag van het jaar 1956 laten afweten, omdat zijn hond ziek was. Carl Seelig schreef overigens het prachtige boekje Wanderungen mit Robert Walser. In 1962 verongelukte hij, toen hij op een wegrijdende tram wilde springen. Dat gebeurde op de Bellevueplatz in Zürich. 
  • Hoe zou de Sagrada Familia er uit hebben gezien, als de bestuurder van een tram in Barcelona, op die noodlottige ochtend in 1926 niet wat beter had opgelet? Gaudí werd op klaarlichte dag aangereden. De tram reed door, alsof er niets gebeurd was, en liet de grote architect bewusteloos op straat achter. Nog erger: de kliniek waar Gaudí naartoe werd gebracht, weigerde hem op te nemen, omdat hij er zo sjofel uitzag; de zusters herkenden hem niet. Enkele dagen later overleed Gaudí in een armenhospitaal. 
  • In De meester en Margarita van Boelgakov, komt schrijver Berlioz ongelukkig ten val, waarna een tram over hem heen rijdt en zijn hoofd als een 'donker, rond voorwerp de bestrating opmikt'. Even later volgt een achtervolgingsscène in een tram, waarin de duivel in de verschijning van een grote kater op de treeplank zijn snorharen oppoetst met een muntje. Ergo: Boelgakov is leuk voor tramfanaten, maar ook de poezenliefhebbers zijn bij hem aan het goede adres. Want in Goethes Faust, zeg maar de oerbron van De Meester en Margarita, verschijnt de duivel als een poedel. Waf!

1 opmerking:

Anoniem zei

A streetcar named desire