donderdag, april 01, 2010

Het volgende schaap

In Zoetermeer, ter hoogte van het oude gemaal, vlakbij de grens met Zoeterwoude, staat een oude schapenschuur. Iedere lente komt hier op een verschrikkelijke manier een schaap aan zijn einde. Steeds opnieuw, ergens rond Pasen, diep in de nacht, sluipt een onbekende dader naar de stal en kiest daar zijn slachtoffer uit.
Een paar jaar geleden las ik voor het eerst over de moord. De lokale krant wijdde er een klein artikel aan. De politie had op een paar meter afstand van het schapenschuurtje een kadaver gevonden. In tweeën gehakt. Overgoten met benzine en in de fik gestoken. Van de dader ontbrak ieder spoor.
Een jaar later herhaalde het voorval zich. En toen ik vorig jaar weer een bericht over een gevierendeeld schaap las, vreesde ik het ergste. Deze week ben ik langs de schapen gefietst, om te kijken hoe het met hen ging. De schapen stonden rustig te kauwen, nog vol in het wol. Het waren er twaalf.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis. Agnus dei - het lam Gods. Jezus Christus. opoffering, Pasen. Het zal toch geen christenextremist zijn, die onder Zoetermeerse schapen zijn offerlam zoekt?

2 opmerkingen:

Denkend aan Komrij zei

En dan ritselt zacht het schapenbloed nog uit een gruwelijke snee.

stomtoevalligerwijs zei

Is die schapenmaniak nog steeds niet gepakt?