donderdag, januari 07, 2010

Antropologe Beatrix

Is het terecht dat de Oranjes een inhoudelijke functie hebben, of zou een ceremoniële taak beter bij een modern koningshuis passen? Frieda Splitter ziet een heel andere taak weggelegd voor onze koningin: een wetenschappelijke.
Beatrix hield afgelopen kerst een betoog over digitale communicatie. Ze sprak haar zorgen uit over het contact met de buren, dat hieronder zou lijden. Hoe kwam Beatrix bij die analyse? Hoe weet zij wat dat is: een kletspraatje met de buurman. Zou zij ooit een kopje suiker hebben geleend bij Victor ’t Hooft*?
De koningin heeft al dit soort analyses uit tweede hand. Natuurlijk zit ze niet op Twitter en op Facebook. Beatrix is een soort wetenschapster; een antropologe die vanuit haar paleis onze samenleving bestudeert. Ze leest onze kranten, worstelt zich door onze literatuur en laat zich bijpraten door de knapste koppen van Nederland. Vanuit de zijlijn geeft ze haar visie. Het enige niet-wetenschappelijke is, dat zij probeert haar studieobject een bepaalde richting in te sturen - haar publicaties hebben altijd een moraal.
*Zakenman wiens huis aan het Haagse landgoed van Beatrix grensde. 't Hooft werd twee jaar terug vermoord.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Op dit soort dagen leen je geen suiker, maar zout...

martijn L zei

Er is nog wel meer niet-wetenschappelijk aan het koninginshuis!!!!