zaterdag, januari 24, 2009

De dieren hebben het weer gedaan...

,,Dat is toch beestachtig?'' vroeg de radiopresentator van Met het Oog op Morgen aan een expert. Diezelfde dag had zich op een crèche in België een verschrikkelijke steekpartij voltrokken, waarbij twee baby's en een verzorgster waren omgekomen. ,,Ik zou dat niet beestachtig willen noemen'', zei de professor een tikje geërgerd. En in plaats van over de moordpartij te spreken, nam hij het op voor de dieren. ,,Dieren doen zoiets niet. Je hoort zelden van beesten die elkaar om niets doodmaken.'' De hooggeleerde man legde uit dat hij het een gruwelijk incident vond, maar dat hij het niet eerlijk vond om dit soort dingen altijd maar op het conto van de dieren te schrijven.
Voorstel: laten we het incident 'onmenselijk' noemen. Dus: iets wat door onmensen is gedaan. Of nee: het is juist heel menselijk wat er gebeurd is, maar het is verschrikkelijk om dat in te zien.

1 opmerking:

Anoniem zei

Net als de bio-industrie, dat noemen ze wel eens onmenselijk. Ook dat is juist menselijk. Al staat 'on' niet voor een ontkenning, maar voor een negatievering van het woord dat volgt. Onmenselijk kan dus eigenlijk weer wel...